CARDAMONGYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLÁS

Két fajtáját használjálk a gyógyászatban, a kis zöld és a nagy fekete kardamomt, e kettő tulajdonságai között csak kis eltérés van.

Zöld kardamom kiválóan alkalmas otthoni orvosláshoz. Ehhez a külső zöld héjat el kell távolítani, a belső kis magokat kell összegyűjteni és tárolni. 1gramm kardamomt 2 gramm cukorral és mézzel rendszeresen fogyasztva javítja a látást. Naponta kétszer szedjük, reggel és este. Rendszeres evése látás és memória javító hatású. Önmagában való fogyasztása a vese és húgyúti rendellenességeknél segít. Fertőtleníti a húgyúti rendszert és megszabadít a visszatérő fertőzésektől. A vesékre is jó hatással van, hatékony gyógyszer azoknak, akiknek a fájdalom csillapítók rendszeres szedése miatt meggyengült a veséjük.

Ugyanezt a keverkéket reggeli és vacsora után két órával bevéve a tüdő és torok fertőzések megszüntetésében segít. Höröghurut és fulladásos panaszoktól szenvedők már pár nap szedése után tüneteik enyhülését tapasztalják. Bár az arányt lehet növelni ha a kivánt eredmény elmarad, mindenképp rendkívűl jótékony hatása van, még a tuberkulózisban szenvedők esetében is.

Gyógyszer rezisztens tuberkulózis esetében ez a gyógyszer csökkenti a felépülési időt, valamint javítja más gyógyszerek hatékonyságát. Asztmásoknak is segít, amennyiben a megfelelő diétát és az étkezési időket betartják. Légúti betegségekben szenvedőknek kerülniük kell a napnyugta utáni evést, és ha a szabályokat betartják ez a gyógyszer nagyon jó eredményeket hozhat.

1 gramm kardamom port 1 csipet gyógyászati kámforral (természetes és finomított) és 1 gramm cukorral keverve kiváló orvosság szívbetegségekre. Mézzel kell bevenni. Erősíti a szívizmokat és nagyon hatékony szívbillentyű zavaroknál vagy rendellenességeknél gyenge szívbillentyűk esetében (regurgitáció, visszafolyás). Vérhas kezelésére (amikor a székletet nyálka kíséri és fájdalmas), hatékony gyógyszer ha összekeverünk 1gramm kardamom port 2 gramm tejszínnel. Ezt az egyes tünetek jelentkezése után 45 perccel kell bevenni.

A karadmon port tejjel és cukorral forralva kiváló afrodiziákumként szolgál. A kardamomnal forralt tejet tiszta ezüstből készült edényben kell tárolni. Rendszeres használata javítja a spermák minőségét és növeli mennyiségüket, valamint javítja a termékenységet. A kardamom tej a nőknél is segíti szabályozni a peteérést, és javítja a petefészek állapotát. Azok a nők, akik kevés petesejttel rendelkeznek, ami meddőséghez vagy policisztás ovárium szindrómához vezet, nagy hasznát vehetik a tejes kardamomnak.

Az epilepsziában szenvedők számára is nagyon jótékony. Ha a tejet két darab áztatott és héjától megtisztított mandulaszemmel isszák (a mandulát 12 óráig kell áztatni és a héjától megtisztítani) lefekvés előtt, megelőzhetők a visszatérő rohamok, erősíti az agyat és segít helyreállítani az agy azon területeit, melyek esetleg megsérültek rohamokat során.

A kardamomt római köménnyel rágcsálva tökéletes szer a rossz lehelet ellen. Étkezés után szedve segíti az emésztést és ellensúlyozza az emésztési problémákat azoknál, akik húst esznek. Akiknek gyulladt az ínyünk rendszeresen kellene gurgulázniuk kardamomos vízzel (1g kardamomt 100 ml vízben felforralva), ez csillapítja a gyulladást, gyógyítja a fekélyeket és erősíti a fogakat.

Szájüregi fekélyek kezelésére egy paszta készítményt alkalmaznak, mely kardamom por és timsó egyenlő arányú keveréke. Ezzel kenik be a fekélyt, amíg a nyálfolyás megindul. Ezután vízzel öblítsük ki a szájat. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük a gyógyulás érdekében.

Májmegnagyobbodásban szenvedők javulást érhetnek el, ha naponta 5 karadmom magot mézzel éhgyomorra fogyasztanak. Nagyon hatásos a májbetegségekre. A mag burka vagy a magburkot is tartalmazó örlemény (kardamon decort) kiváló orvosság a hányás megfékezésére. A maghéjat egy zárt edényben láng fölött tartjuk, amíg hamuvá nem lesz. Ebből a hamuból fél grammot mézzel keverve kell elnyalogatni.

Mozgásszervi betegségben szenvedők hordozhatnak magukkal ebből a hamuból, hogy azonnali fájdalom enyhülést érjenek el.

Nagy cardamom magokat malaria kezelésében használják. A nagy magokat keverjük össze egyenlő arányban római köménnyel és ebből a keverékből 3 grammot 200 ml vízben kis lángon forraljunk addig, míg 50 ml-re csökken. Ezt a teát naponta kétszer fogyasztva a maláriás láz hatékony gyógyszere. Húgyúti fertőzésből eredő láz esetén is használhatjuk ezt.

A nagy kardamom magokból készült főzettel íny és fogfájás esetén gargalizálhatunk. Íny gyulladás esetén, vagy ha gyökérkezelést javasoltak, szintén kipróbálhatjuk ezt a házi módszert néhány napig és figyeljük meg az eredményt.

A maghéj vagy a kardamom külső burka szintén hasznos gyógyszer. Száj fekélyek kezelésére burokból készült főzettel gargalizálhatunk. 3 grammnyi nagy kardamom mag héjával együttes őrleményéből 300 ml vízzel készült főzetet megfázásra és a köhögésre használhatjuk hatékonyan. Nagy kardamom magok dinnye maggal készült tejes főzete a vesekövek ellen hatásos. A magokat tejben és háromszor annyi vízben főzzük addig, amíg csak a tej marad vissza. A főzetet leszűrjük és naponta kétszer fogyasztunk belőle az optimális eredmény érdekében.

Az orvosság a gonorrhoes (közismertebb nevén kankó, szexuális úton terjedő betegség) betegséget is gyógyítja. A magból készült paszta külsőleg használva a skorpió csípés ellenszere.

A fekete kardamon tulajdonságai a zöld kardamomban is megtalálhatók, de ez fordítva nem igaz, így ahol mindkettőt használják, a zöld kardamomt kell használni gyógyászati kezelésekben. A fekete kardamomt inkább csak saját gyógyhatásaiban alkalmazzuk vagy akkor, ha a zöld mag nem beszerezhető.

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁS:

Bár tudományosan nem bizonyított, de a kardamom interakcióba léphez az idometacinnal (nem stereoid gyulladáscsökkentő)

HAMISÍTÁS:

A kardamom hamisítását az illóolajainak eltávolításával végzik. A olajmentes hüvelyt ezután talkum porral dörzsölik be, hogy frissnek nézzen ki.

A MINŐSÉG ELLENŐRZÉSE

A kiváló minőségű zöld kardamom Dél-Indiából, Guatemalából és Tanzániából származik. Kevésbé jó minőségű más ázsiai országokból, mint Sri Lankáról, Thaiföldről vagy Észak-Indiából jöhet. Általánosságban igaz, hogy a literenkénti súly és a szín döntő fontosságú a minőség meghatározásában. A nyitott hüvelyű tört termés kapszulák aránya is meghatározza a minőséget, mint ahogy a szín (zöld vagy sárga) és a szárítási mód (gépi vagy napon). Technikai skálát tekintve, a gyümölcsöknek legalább 4%, a magoknak pedig legalább 3% illó olajat kell tartalmazniuk. Ha a hüvelyeket ujjal megdörzsöljük és por ragad az ujjunkra, akkor talcum porral fújták be. Az illóolajok eltávolításával a hüvely elveszti aromás ízét.

TÁROLÁS:

A karadom tárolásának nincs különösebb speciális módja, 12 hónapig egy üveg vagy kerámia edényben lehet tárolni, közvetlen napfénytől elzárva. A zöld karadamom a legtovább eltartaható növények közzé tartozik, mivel a zárt magház jó védelmet ad a magoknak.

TERMESZD OTTHON:

Hajtásról vagy magról is szaporítható. A szaporítani kívánt fajtának az érett magházát gyűjtik be bő termésű növényekről. A magokat a magház enyhe nyomásával fejtik ki. Hajtásról való szaporításhoz a nem kevesebb mint három hajtásrüggyel rendelkező rizómát (gyöktörzs) használják. Meleg árnyékos helyet kedveli és a párás légkört. A hajtásról szaporított növények egy évvel hamarabb hoznak termést, mint a magról szaporítottak, azonban ezzel a szaporítási módszerrel a vírusos eredetű ugynevezett ‘katte’ betegség is jobban terjed, a magokon keresztül viszont nem. Azokon a területeken, ahol ez a virus elterjedt, biztonságosabb magról szaporítani a növényt.